חפש בבלוג זה

יום שישי, 20 בדצמבר 2019

הכביש ודעות קדומות

על השמשה האחורית של הרכב שחתך אותי בגסות מודבק פסוק מתהילים: "הללו כל הגויים את ה'..."
מבלי משים אני תוהה איך זה שכל הגויים יהללו את ה' נותן לו את הזכות לחתוך אותי.
לקח לי רגע להזכיר לעצמי שאמנם זה שחתך אותי כעת היה מהסוג שמדביק פסוקים על הרכב שלו, אבל זה שחתך אותי לפניו היה חילוני למהדרין וזה שלפניו היה ערבי וזה שלפניו היה הי-טקיסט כמוני.
אם תשאלו אותי: "האם יש לי דעות קדומות?" - אענה בכנות: "חס וחלילה".
בכל זאת כשמישהו חותך אותי על הכביש - מיד אני מנסה לבָדֵל אותו ממני לפי דת או מוצא, או השתייכות פוליטית או משלח יד. ואם כל זה לא עובד - אז גם לפי המקצוע של האמא שלו.
לא מזמן השתתפתי באירוע של הקראת סיפורים קצרים. אחד הסיפורים התחיל במונולג ארוך של המספר על השכן החדש שלו שהוא ארס וגס ובאופן כללי מעצבן. עד שיום אחד המספר רואה ליד פחי האשפה של הסופֵּר אשה שמחטטת בהם. כמו כולם הוא מסית את עיניו, לא נעים. אבל השכן המעצבן, שבמקרה גם היה שם, עוצר ממש ליד האשה את הב.מ.וו. השחורה שלו (על אדום לבן כמובן) ונותן לה שטר של מאתיים שקל - שתקנה לעצמה אוכל לשבת. האישה מסרבת: "אם אקח ממך את הכסף, אתחיל לבכות". "זה בסדר", עונה לה האיש "גם לי קרה שלא היה לי אפילו כסף לאוכל, קחי את השטר ואני מבטיח לשבת פה ולבכות ביחד איתך".
היא לוקחת הכסף ושניהם, היא והשכן הארס, יושבים ומזילים דמעות ביחד על יד הפחים של הסוּפֵּר.

יום שישי, 6 בדצמבר 2019

שיפוצים

שיפוצים. אני בשיפוצים. איך אמא שלי הייתה אומרת?
- בשיפוצים, אתה יודע איפה אתה מתחיל, אבל לא איפה תגמור.
אולי הייתי צריך להקשיב לאמא שלי. 
אולי הבעיה היא דווקא שאני מקשיב יותר מדי לאמא שלי. לא יודע. 
לפחות בעניין הזה, של השיפוצים, אני חייב להודות שהיא צדקה. ועוד איך צדקה:
- אתה באמת לא יודע איפה תגמור.
אתה מתחיל ממשהו קטן, נגיד הברז במקלחת שדולף ואתה רוצה להחליף אותו. אבל אז מסתבר שכל הצנרת מאחורה רקובה. עכשיו אתה כבר לא יכול להשאיר את זה ככה, אחרי שראית את כל הג'יפה הזאת במים שאתה שותה. אז אתה כבר מחליף את כל הצנרת, מה שמיד אומר גם את הקרמיקה והרצפה במקלחת. נו והאסלה? תשאיר את האסלה הישנה הזאת? מספיק חרא היא ראתה, אז קדימה. ומה אם הכיור המגעיל של המטבח? שלא לדבר על השיש. תמיד שנאת את השיש שיש שם. אין ספק, מי שתכנן את המטבח הזה סבל מדיכאון קליני, ובחר את השיש ביום רע במיוחד. טוב, אז גם את הארונות…
וככה זה נמשך ונמשך, עוד ועוד. בכל פעם אתה מוצא עוד חור ועוד פינה אפלה ועוד משהו שאם כבר עושים אז יאללה, גם את זה…


...כבר אפשר היה לבנות בית חדש לגמרי מכל הזמן והכסף שהשקעתי בשיפוצים שלי. בעצם, זה מה שהוא עושה הַ״שיפוצניק״ הזה שלי. בונה לעצמו בית חדש לגמרי, בכסף שלי. מה זה בית - וילה, שלושה מפלסים, בדניה...
...ושלא תחשבו שיש לי איזה הנאה או כיף בעניין הזה של השיפוצים. היו צעקות והיו ויכוחים והיו שתיקות. היו רגעים שהרגשתי שאני נקרע לחתיכות מבפנים וממש פרצתי בבכי.
- הנה קח
הוא אמר והושיט לי טישו מתוך החבילה שמונחת אצלו על השולחן הקטן במשרד. הוא הכין אותה שם מראש, בדיוק בשביל מקרים כאלה. 


אבל כבר התחלת, מה, לא תגמור? אז אני ממשיך וממשיך וממשיך. 


זה התחיל  מתחושה… שמשהו חסר בחיים שלי... אולי רק משהו קטן, אבל בכל זאת - חסר.
במקום להשתכֵּר או לקנות לעצמי סמרטפון חדש, החלטתי לעשות את המעשה האחראי, כמו שאמא היתה אומרת: "לקחת את החיים שלך בידיים". אז פניתי לד"ר זליגסון, הפסיכולוג הידוע. הוא ניסה להרגיע אותי ואמר: 
 "תחשוב על זה כמו על... שיפוץ קטן, כמו להחליף ברז דולף, אבל אצלך בִּפְנים, בראש," ככה הוא אמר. מאז, אני בשיפוצים, פעם בשבוע, כל שבוע, ביום רביעי, בדיוק ב 17:30 כבר חמש שנים.

יום שישי, 29 בנובמבר 2019

צעד אחד לפני הגעגוע

כבר יותר משבועיים שאישתי בניו זילנד הרחוקה. היא תשאר שם יותר משבועיים נוספים. ואני נשארתי כאן בארץ ה"אין חורף" (וגם "אין ממשלה", אבל בואו נעזוב את זה עכשיו). למה לא הצטרפתי אליה? הרבה סיבות. מישהי ששמעה חלק מהן כינתה אותי "סחי", שזה בערבית "בריא" (כן אני מכיר גם את הקונוטציות האחרות של המילה הזו). בסך הכל לא חסר לי דבר (טוב כן חסר, אבל על זה אני לא כותב בפייסבוק). ואני יוצא ומבלה ונהנה. למעשה, מרוב שאני יוצא ומבלה ונהנה אין לי זמן לעשות כמה מהפרוייקטים האישיים שהבטחתי לעצמי שאעשה כשאישתי בניו זילנד.
בשלב כלשהו, ברכבת מתל אביב לחיפה בשעה 23:30 בלילה (כן עד לא מזמן היה דבר כזה) בדרך חזרה ממופע מצויין בלַיְין של "הצתה מאוחרת" במאז"ה 9, עלה בדעתי שיש בבליינות הזאת שלי גם מימד של בריחה - בריחה מהגעגועים והבדידות שיתפסו אותי בהעדרה אם אעצור לרגע לשאוף אוויר.
אז היום החלטתי שדווקא - אוכיח לעצמי שאני יכול להתמודד ופשוט אבלה יום שקט בבית. אפילו התישבתי לכתוב משהו לפייסבוק. אלא שאז הבחנתי בגעגוע שהציץ מעבר לפינה ותכנן לעטוף אותי ומיד נזכרתי שיש הופעה בוונדר-בר של Totemo ו Luna abu Nassar שאני פשוט חייב, אבל ממש חייב לראות.
אני יודע שזו לא דרך לנהל את החיים שלך, אבל לשבועיים-שלושה שנותרו - אולי זה בכל זאת יעבוד,
אז להתראות…


בתמונה אני עם ה Reduced Shakespeare company שבאו כל הדרך מאנגליה לחיפה'לה שלנו ונתנו הופעה מאד משעשעת בשם Hamlet's big adventure - שהיא prequel מצחיק ברמות למחזה שכולנו מכירים.


יום שישי, 15 בנובמבר 2019

הזכות לבחור

כולנו מזדקנים. אין דרך יפה להגיד את זה. אפשר לכבס את המלים ולהגיד "מתבגרים" או "מַבְשִילים", אבל הגוף לא משקר. כל אחד מאיתנו, אם לא ימות צעיר חלילה, מגיע ליום שבוא הוא צריך לקבל החלטות לא קלות. במקרה שלנו, זה עדין בתחום של: לעקור את השן הזאת? לעשות את הניתוח הזה? ולפעמים: האם ללכת בכלל לרופא? או להתעלם ולהמשיך לסחוב? לפחות יש לנו את הזכות לבחור - להחליט מה נעשה. כל אחד בוחר אחרת. לפעמים נראה לי שהבחירה של האחר שגוייה: "לדעתי היה צריך לעשות כך ולא כך" אבל בשורה התחתונה - מי אני שאגיד לך מה לעשות? ומעבר ל"אל תשפוט את זולתך עד שתגיע למקומו" - גם אם הייתי בדיוק במקומך לא בטוח שההחלטה שלי - היא זאת שהיתה נכונה בשבילך.


השבוע נדרשתי לסוגיה הזאת מזווית קצת שונה: גם החתול שלנו, שרדינגר,  מזדקן (חגג בר מצווה לפני כמה חודשים). כשיצאה לו הפרשה מוגלתית מהעין, יכולתי להתעלם כפי שעשיתי בעבר ולהגיד: הוא חתול חוץ, שיסתדר לבד. הוא באמת חתול חוץ ועד כה, באמת הסתדר לבד. אלא שלא מזמן סבל מפצע קשה בלסת וכשלקחתי אותו לווטרינרית, היא אבחנה שהפצע, כמו גם ההפרשות החוזרות ונִשנות מהעין, נובעות משיניים שנרקבו והזדהמו. אבל עכשיו, שכבר ידעתי את הסיבה, שוב לא יכולתי להתעלם והחלטתי בשבילו. התקשרתי לווטרינרית. הניתוח נקבע ליום א' בבוקר. צחוק הגורל - שעה אחרי טיפול השיניים החצי שנתי שלי. ברגע האחרון הווטרינרית גם הוסיפה:
- אהה, ושיהיה בצום לפחות 12 שעות לפני הניתוח.
- שמעתָ חתול? ממוצאי שבת בתשע בערב אתה צריך להיות בצום.
- מיאו!
יום א' בבוקר. אני חוזר מטיפול השיניים שלי בפה רדום ומכניס את החתול הביתה.
- מיאו!
הוא מוחה, מזכיר לי שעדין לא קבל את ארוחת הבוקר.
- אתה צריך להיות בצום.
אני מזכיר לו. מסתבר שהוא דווקא הבין - זאת אומרת, הוא קלט ששום תועלת לא תצמח לו ממני והסתובב על עקבותיו ללכת לחפש אוכל אצל השכנים. 
עוד רגע התור. מה עושים?
אני שולף את שקית המזון ומנפנף מול אפו
- מיאו! סוף סוף תפסת!
הוא מְיַמְיֵם בחיוב.
כן, אני באמת תפסתי. כשהוא התקרב למזון - תפסתי אותו וישר דחפתי לכלוב הנשיאה. קדימה לווטרינרית.
נאום ה"מיאו" שהוא השמיע בדרך, היה ברור ומאשים ממש כאילו הכריז בעברית ובמפורש: "בוגד! בוגד! בוגד!"
ואני - לא ביקשתי לעצמי את התפקיד הזה. הוא הרי חתול בוגר והייתי מעדיף שיחליט בעצמו אם הוא הולך לניתוח השיניים הזה או לא. 

אבל זה לא עובד ככה...

יום שישי, 25 באוקטובר 2019

(לא) ווירטואלי

"סבא, סבא, תפסתי בלבזאור!" קראתי בהתרגשות, מנפנף בידי את הטלפון הסלולארי שלי עם אפליקצית ה Pokeon Go הפתוחה על המסך. הייתי בן שבע אז וסבא לא ממש הבין מה אני רוצה. לקח לי הרבה זמן להסביר לו. "יפה מאד" הוא אמר לבסוף, אבל הייתה אכזבה בקולו. אחרי רגע הוא הוסיף: "זה באמת יפה מאד, אבל זה הכל ווירטואלי, נכד יקר שלי". הרבה שנים עברו מאז, אבל אני זוכר את זה כאילו זה היה אתמול, כי מה שהוא עשה אחר כך היה מופלא בעיני: פתאום הוא נעמד, הקשיב למשהו, בלי להוציא את הסלולארי שלו מהכיס! ואחר כך בצעד בוטח נדחק בין פחי האשפה לתוך סימטה צדדית שרגע קודם בכלל לא חשדתי בקיומה.
היינו בשכונת הדר, באמצע יום טיול בחיפה, העיר שלו שכל כך אהב ושההורים שלי לא סבלו כי אמרו שהיא פרובינציאלית. ברחוב הראשי היו הרבה אנשים ושם גם תפסתי את הבולבזאור הראשון שלי. שם הוא גם נעמד ואחר כך נדחק לסימטה. דילגתי מעל פחי האשפה ונדחקתי בעקבותיו, זה היה קצת מפחיד. הכל שם מאחורה היה ישן ומוזנח וחלוד, שברי רהיטים ואשפה, צינורות ישנים ועץ עתיק כמעט בלי עלים. עמדתי בין כל אלה ופתאום גם אני שמעתי: "מְיוּ, מְיוּ, מיו" הלכנו בעקבות הקול ואחרי רגע סבא מצא אותו - גור חתולים קטן. אמיתי לגמרי. לא כמו באפליקציה "pet a pet". החתול היה רזה ומלוכלך אבל סבא הרשה לי ללטף אותו. ההרגשה של הפרווה מתחת ליד שלי היתה כל כך נעימה והחתול אפילו השמיע גירגור - לא חזק וברור כמו החתול באפליקציה, אבל איכשהו דווקא הגרגור החלש הזה שלו מילא אותי ביותר שמחה ממה שאי פעם הרגשתי מחתול של pet a pet.
לקחנו את החתול לבית של סבא והוא הרשה לי למזוג לו חלב לקערה. ממש התמוגגתי כשהוא זקף את זנבו בהנאה והחל ללקלק. "אתה יכול לקחת אותו הביתה אם תרצה" אמר לי סבא, אבל אמא לא הרשתה והחתול נשאר אצלו.


בכל פעם שהיינו באים לבקר - דבר ראשון הייתי הולך ללטף את החתול. קראתי לו חתולואלי - שזה קיצור של חתול לא ווירטואלי. לאף ילד בכיתה שלי לא היה חתול כזה, אמיתי. חלק אפילו אמרו שאני משקר - "עובדה, אף פעם לא ראינו אותו". אבל אני ידעתי שהוא אמיתי ומאד אהבתי אותו. שלוש שנים אחר כך הוא מת, חתולואלי, והייתי מאד עצוב. החתולים של pet a pet אף פעם לא מתו ולכן בהתחלה כעסתי על סבא שבגללו אני כל כך עצוב. סבא הרגיע ושאל: "אתה עצוב עכשיו, אבל האם היית מעדיף אם היו לך רק חתולים ווירטואליים, כאלה שאף פעם לא מתים?" הבנתי שלמרות העצב, אני שמח שהכרתי את חתולואלי.


הרבה שנים חלפו מאז. גם סבא שלי מת בינתיים, בן שמונים וחמש היה כשנפטר. אהבתי אותו את הסבא שלי. אהבתי גם איך שאפילו כשהייתי מבוגר, בכל פעם שהייתי מדבר איתו, היה מפריד לי בראש בין: "זה באמת יפה מאד, אבל זה הכל ווירטואלי" לבין הדברים המעטים בחיי שכמו חתולואלי - היו אמיתיים. "תמיד תשמור שיהיו לך גם כמה כאלה 'לא ווירטואליים' בחיים שלך" היה אומר לי. הוא תמיד היה אחד מהם. זמן קצר לפני שנפטר, כשכבר ידענו על המחלה, שִכנעתי אותו לעשות סריקה קוגניטו-הולוגרמית של עצמו. לא סיפרתי לו בשביל מה זה ועד היום אינני יודע אם לא ידע, או שרק העמיד פנים שלא ידע - למעני.

גם עכשיו, כשאני כבר מתקרב לגיל בו היה הוא כשמצאנו את חתולואלי, אני עדין נזכר בו, בסבא, מדי פעם, וברגעים הקשים בחיי, כשאף אחד לא מסתכל, אני פותח את האפליקציה של cognito-holo ומתבונן בדמותו האהובה וחרושת הקמטים מסתכלת אלי. אני מספר לו את אשר על ליבי והוא עונה לי ש"זה באמת יפה מאד", אבל אחר כך תמיד מוסיף: "אבל זה הכל ווירטואלי. תזכור את חתולואלי ותמיד תשמור לך גם כמה כאלה 'לא ווירטואליים' בחיים שלך".

יום חמישי, 17 באוקטובר 2019

ריקוד סוף המאה

פעם, במאה הקודמת, שלמה ארצי כתב שיר עם מלים יפות:
שני אנשים לבד בחושך,
תצמדי אלי הכי קרוב לגוף,
האהבה תמיד הולכת,
נגד המציאות.
שני אנשים לבד בחושך,
איך תקראי לזה, אם לא פשוט "ריקוד",
אם תעזבי אותי באמצע,
אני אפול פשוט.
השורות שהכי אהבתי היו האחרונות:
שנינו רוקדים הפוך, מסתכלים אל הירח,
הוא לא יודע כלום, אולי הוא מנייר,
צד אחד אפל, צד אחד זורח,
איך תקראי לזה אם לא "ריקוד סוף המאה".
וזה באמת היה ריקוד סוף המאה - כי כל רגע - המאה העשרים עמדה להסתיים.
ואז הגיעה שנת אלפיים וכשהעולם לא נחרב, ואפילו החשמל המשיך לזרום כסידרו למרות אימת ״באג 2000״
ידענו שהכל אפשרי.
השבוע יצא לי לשמוע שוב את השיר הזה וכל אותן תחושות הציפו אותי מחדש.
עשרים שנה חלפו, וקרו לנו בהן הרבה שמחות ואסונות. עוד בת אחת נולדה וגדלה וסיימה בית ספר, ואבא אחד נפטר ולמרות השנים שחלפו עדיין לא נמצא לו מחליף - וגם בעולם דברים השתנו וזוג תאומים נפל בניו יורק ולקץ ההיסטוריה בא הקץ ואנחנו שוב בעוד סיבוב של הגלגל הרגיל. ושוב אינני מאמין שהכל אפשרי.
ובכל זאת -
שני אנשים לבד בחושך
איך תקראי לזה, אם לא פשוט "ריקוד"?
והירח?
הוא עדיין לא יודע כלום, אולי הוא באמת מנייר?
צד אחד אפל, צד אחד זורח,
אז איך תקראי לזה, אם לא "ריקוד סוף המאה"?
בינתיים - אנחנו ממשיכים לרקוד.

יום ראשון, 6 באוקטובר 2019

היו זמנים בהוליווד

אזהרת ספוילר חמורה

אזהרת ספוילר חמורה

אזהרת ספוילר חמורה

אזהרת ספוילר חמורה

אזהרת ספוילר חמורה

ביום ששי ראיתי את "היו זמנים בהוליווד". אני עדין מנסה להבין מה בעצם ראיתי. בניסיון להבין שפכתי קצת מחשבות על הדף. כיוון שזה כולל ספוילרים לרוב - אני שם את זה בקישור. מי שראה או שלא אכפת לו להתספילר - מוזמן להציץ - אם יש לכם תובנות - אשמח לשמוע (אבל בבלוג ולא בפיסבוק).

נתחיל מהסוף - שרון טייט (Sharon Tate) לא נרצחת, היא אפילו לא נפגעת. הרוצחים השטניים של משפחת מנסון טועים בכתובת, נפגשים בקליף (הכפיל של ריק) ובכלב שלו. שני אלה מחסלים אותם, את שלושתם (הרביעית ברחה עוד קודם). יאללה סוף טוב - אבל אני נשאר אם התהייה הגדולה - למה? (או באנגלית ?What the fuck)
הסרט שוזר שני סיפורים:
האחד, דימיוני - העוסק בריק דלטון, שחקן שהקרירה שלו דועכת ושסובל מבעיות של שתיה ובדידות (כצפוי משחקן במצבו) ובקליף בות' - הכפיל לצורך פעלולים (stunt double) שלו, שמתפקד גם בתור הנהג, החבר והמשרת שלו. הסיפור על שני אלה והקשר ביניהם נוגע ללב ומעניין ולמרות שהיו בהוליווד רבים כמוהו - בפרטיו - הוא דמיוני לגמרי.
השני, עוסק בשרון טייט וברומן פולנסקי, בעלה, ובחוג החברים שלהם ובילוייהם. החלק הזה מבוסס לגמרי על אנשים ואירועים אמתיים וכמעט עד הסוף נשאר מאד נאמן למציאות - עד הפרטים הקטנים - למשל שהיא פוגשת בבית של יו הפנר (עיין ערך פלייבוי) את מאמא קאס (הזמרת השמנה והמופלאה של ה mamas and the papas).
העלילות האמתית והדמיונית נושקות אחת לשנייה - אלה שכנים של אלה - ממש בית ליד בית, אבל רק נושקות. עד הסוף, שרון וחוג מרעיה אפילו לא מודעים לקיומם של ריק דלטון וקליף בות'.


אז כל כך מדויק למציאות - ובסוף הפוך לגמרי ממנה? מתקרב כל כך בפרטי הפרטים, כולל האקדח שכמעט ויורה בריק דלטון כמה דקות לפני ניסיון הרצח - במציאות באמת מישהו שאל מה הם מחפשים שם והם פשוט ירו בו.
אבל טרנטינו משנה את הסוף - ואני מנסה להבין למה ולא מצליח - למה? מה הוא רצה להגיד בזה?


אם הסיבה היא רק כדי להפתיע את הקהל שלו, שלדעתי לפחות לחלקו היותר מבוגר ויותר אמריקאי ברור לגמרי  שהסוף יהיה הרצח האכזרי ועקוב מדם של שרון וחבריה - אם זה הכל רק כדי להפתיע - הרי שזה הדבר העלוב ביותר שבמאי יכול לעשות.


אולי בכל זאת יש לי שתי תשובות חלקיות:
 האחת, היא שהוליווד היא החלום האמריקאי - ולכן סרט שנקרא "היו זמנים בהוליווד" אינו יכול לתאר את המציאות - כפי שהוליווד וכל מה שיוצא ממנה לעולם אינו מתאר את המציאות, אלא רק נותן לנו אשליה מתוקה - אשליה מתוקה של מה שצריך היה להיות, מה ש"צודק" היה שיקרה (במיוחד עם אתה אמריקאי, לבן ועשיר מספיק).


השניה, קשורה לאמירה הכל כך מדויקת של ג'ואן דידיון (Joan Didion): "לגבי הרבה אנשים בלוס אנג'לס ובתעשית הבידור שלנו, שנות השישים הסתיימו בדיוק 9 באוגוסט 1969" (הרצח של שרון טייט). היו זמנים בהוליווד - תיראו איזה כיף היה בשנות השישים. כולנו רוצים לחזור לשם - אז בואו נעמיד פנים שהן עדיין לא הסתיימו והתמימות והאופטימיות הזו - ממשיכים לנצח.


לא יודע. כך או כך מי שיוצאים הגיבורים של הסיפור זה קליף וריק. מילא קליף - גיבור בסגנון המערבון הקלאסי - האדם הבודד, המסתורי, זה שנלחם למען הצדק (שלו, אבל בכל זאת הצדק) ויכול גם כשמאזן הכוחות מוטה לרעתו (3 כנגד 1). אבל גם ריק - זה שמחזיק להביור במחסן. מה הוא רוצה להגיד בזה? שהקטע הכל כך אמריקאי שזכותי להחזיק תת מקלע בבית - הוא נכון או טוב? או אולי להפך - משהו על פתטיות - שהרי הבחורה שריק שורף למוות היתה מתה עוד כמה רגעים גם בלי עזרתו.

בקיצור יותר שאלות מתשובות - היו זמנים בהוליווד - ממש לא מה שאני רגיל מהוליווד שבדרך כלל הכל שם כל כך מסודר ופשוט וברור.

יום חמישי, 26 בספטמבר 2019

שלום עליכם

בדרך למוזיאון תל אביב התישבנו בארקפה (arcaffe) של בית אסיה. בדרך כלל אני מעדיף מקומות שהם לא רשתות, אבל המקום נראה כל כך הומה ומזמין שנכנסנו. כשישבנו שם, שמנו לב שממש מולנו מעבר לכביש נמצא "בית שלום עליכם". מה זה? תהינו - הרי שלום עליכם גר בניו יורק וגם זה היה מזמן. הסתבר שהקימו שם בפינה של וויצמן וברקוביץ' (הטוסיק של מוזיאון תל אביב ובתי המשפט) בית שהוא מרכז הנצחה לתרבות היידיש. הלכנו להציץ. המקום היה סגור, אבל הגברת הבודדה שהיתה שם, כל כך שמחה מהתענינותנו, שנתנה לנו להכנס למרות שהם פתוחים לקהל רק אחרי החגים.
כמה חדרים לא גדולים. תמונות ומגזרי ניר ופסלים מעץ של יִידֵנְס - יהודים גלותיית. כולם קצת כפופים ועקומים ועניים ונאבכים, אבל ניכר שנעשו באהבה רבה. גם תמונות של שלום עליכם, "גדול סופרי היידיש" והסברים על חייו ופועלו. בתמונות רואים שהוא מנסה להראות גנדרן (dandy), אבל אבוי, גם לו, יצא קצת נֵאבֶּך. היה גם פוסטר שמזמין לפרימיירה של "טייבלה דר מילקכר" ב"מאדיסאן סקוואר גארטן" מ 1919.
  • אתם יכולים להכנס גם לסיפריה.
אמרה הגברת ונכנסנו.
עד כאן התחושה שלי היתה בעיקר של זרות ודחייה. נכון, אני חצי אשכנזי, אבל גדלתי בישראל הציונית של שנות השישים, בה כל דבר מהגלות ההיא היה מאוס והסתיים בשואה. בספרייה היה יותר מבלבל, כי היא מאד הזכירה לי את הספריה של סבא שלי זכרונו לברכה: אותם כרכים של כל כתבי מנדלי מוכר ספרים ושל י.ל. פרץ וכמובן - שלום עליכם. אותם ספרי תנ"ך ומשנה והגות. זר ומוכר. אדם חכם היה הסבא שלי ואני מאד מעריך אותו ואת הגותו. שוב ושוב מצאתי עצמי מתנדנד בין הדחייה והבושה מהעולם העני והסגור והעלוב הזה שבמקרה (אבל תאמינו לי, רק במקרה) הוא המורשת שלי. לבן קול אחר שאמר לי - כַּבֵּד את האנשים האלה, שבשיא העוני והעליבות והרדיפות, הצליחו לשמור על הומור ועל חוכמה ולימוד ועל מסורת אבותיהם - וכשרק נִתְנה להם ההזדמנות עלו ופרצו - הקימו מדינה בישראל ותעשיית סרטים בארה"ב ותחנות כוח בגרמניה וספרים ושירים ופילוסופיה וגם לא מעט בדיחות (כן, ביידיש הן באמת נשמעות יותר טוב, גם אם אני לא מבין אותן).
יצאתי משם נבוך ומבולבל. טוב שאישתי, בניגוד אלי, נשארה מפוקסת והודתה גם בשמי לגברת שפתחה לנו את שערי המקום.
הוקל לי כשנכנסנו למוזיאון תל אביב - דוד אבידן: נביא מדיה, סמאח שחאדה: מהלכת קסם, תמר הירשפלד: ארץ חדשה, אמנות מודרנית, אימפרסיוניסטים וסוראליסטים, וגם סרט ווידאו על על שתי בובת פאנק מזדקנות -
דברים פשוטים שקל לי להבין ולחוות דעה עליהם.

יום חמישי, 12 בספטמבר 2019

כביסה

16 באפריל 2034, ספינת החלל תגלית - יומנו של הקפטן

  • תקלה ראשונה. זה קרה בזמן שדני, קצין המדע שלנו, הדגים לתושבי כדור הארץ את מערכת חיזוי המטאורים של החללית. למזלנו ד"ר שלומית ענבר, עלתה במהירות על הבעיה ופתרה אותה.
18 באפריל 2034, ספינת החלל תגלית - יומנו של הקפטן
  • הבעיה מחמירה ומשפיעה על כל חברי הצוות. אי אפשר להמשיך כך יותר. אולי טעיתי כשלא הוריתי על ביטול המשימה קודם. מתפלל לטוב.


כשסוכנות החלל הישראלית שיגרה את תגלית - ספינת החלל הראשונה שלנו למאדים, נראה היה שחשבו על הכל. המחשבים החזקים בעולם. המילה האחרונה בטכנולוגית מיחזור מים - פיתוח ישראלי מקורי. אחרי כל שימוש, מכסת המים הנקיים חזרה לָמקסימום. תוך שלוש דקות. המנועים מוקמו במדויק להבטיח יכולת תימרון שרק NASA ואולי סוכנות החלל הרוסית יכלו להתחרות בה. גם בהרכב האנושי הושקעה מחשבה רבה והצוות, שמָנָה בדיוק ארבעה גברים וארבע נשים, היה מאוזן גם מבחינת המגזרים והעדות. ביניהם החזיקו ב 14 תארי דוקטור, תואר שרברב מוסמך, חשמלאי מדופלם ואפילו תעודת שף בוגר קורדון בלו.


רק דבר אחד שכחו. 
בשבוע הראשון, אף אחד לא שם לב וכל איש צוות שם את הכביסה שלו בשקית ניילון שהביא מהבית. בשבוע השני, כבר התחילו להגמר לאנשים הבגדים הנקיים וכולם הבינו שיש בעיה. התקלה הראשונה ארעה ב 16 באפריל, כשדני, קצין המדע, התראיין לטלוויזיה. ד"ר שלומית ענבר, רופאת הצוות, שהבחינה שיש לו על החולצה כתם גדול בצד שמאל, הסתירה את צידו השמאלי, זה היה קרוב. במהרה המחסור בבגדים נקיים נתן את אותותיו באנשי הצוות כולם:
"זו ממש בעיה הילכתית, אני חייבת בגדים נקיים לשבת" קיטרה ד"ר בלהה משי-זהב.
"לא יודע איך זה אצל היהוּד, אבל אצלנו במגזר מקובל להחליף גרביים כל יום" התלונן ד"ר מחמוד אבו-נהר הפיזיקאי של הצוות.
"שלמה, עד שאין מצעים נקיים - אתה יכול לשכוח מסקס" בישרה קצינת הניווט לקפטן שהיה גם בעלה.
  • ערד 3, כאן תגלית, יש לנו בעיה. אנחנו צריכים לכבס את הבגדים שלנו. מחכים להנחיות, עבור.
השתרר שקט בצד השני.
  • ערד 3, כאן תגלית, האם קיבלתם?
  • כאן ערד 3, קיבלנו.
[לעשות הפסקה רגע - עד שימצאו פתרון]
  • כאן ערד 3, אֶהה, צריך להיות לכם דלי בשירותים, אם תפרקו את אחד הרדיאטורים, אתם יכולים להשתמש בו בתור קרש כביסה. מהנדס הקירור אומר שמספיק רדיאטור אחד.
  • שמהנדס הקירור יעשה כביסה בדלי עם קרש.
התרעמה אירנה ורשווסקי והוסיפה:
  • אני ד"ר לגיאולוגיה עם תואר נוסף בהנדסת מזון. אני לא עושה כביסה עם קרש.
בסוף ניסו, אבל זה לא עבד. בהעדר כוח משיכה, המים כל הזמן ברחו מהדלי. חוץ מזה הסתבר שמערכת החמצן של החללית דווקא זקוקה לשני הרדיאטורים שלה.


הצוות היה קרוב לייאוש. רק דני, המדען הראשי, לא איבד את האופטימיות שלו. כל הלילה הוא עבד, מחשב חישובים ובודק אלטרנטיבות. בבוקר, ביקש מכולם לסלק את כל הציוד מחדר הצוות ואחר כך דרש שיביאו את כל הבגדים המלוכלכים שלהם וישימו על השולחן הגדול שבאמצע.


בשמונה וחצי שעון ישראל, נשמעה האזעקה במרכז הבקרה שבערד. התורן נחרד לגלות שלפי כל הסימנים החללית ננטשה.
  • תגלית, כאן ערד 3, האם שומעים?
לא היתה תגובה. 
  • תגלית, כאן ערד 3.
  • אולי הם עברו לגשושית הנחיתה, אין שם קליטה. 
הציע מישהו. 
  • אני מקווה בשבילם שזה מה שעשו כי הלחות בחדר הצוות כבר הגיע ל 70%
  • גם הטמפרטורה - עברה את ה 40 מעלות
  • זה נדמה לי או שהחללית מסתובבת שמאלה
  • לא, היא עכשיו מסתובבת ימינה
  • לא, דווקא שמאלה
  • נראה לי שהיא מסתובבת עכשיו במהירות מטורפת.
  • כן, מעל 750 סל"ד
  • שום דבר לא יכול לשרוד את זה.


כשהצוות חזר, הם מצאו את הבגדים שלהם דבוקים לקירות, סחוטים היטב. הכביסה, יצאה נקייה.


20 באפריל 2034, ספינת החלל תגלית - יומנו של הקפטן
  • בעיית הכביסה נפתרה. פרט לזה שאחד הגרביים הצהובים של הקפטן נעלם - הכל תקין. ממשיכים במשימה.

יום חמישי, 5 בספטמבר 2019

יתוש

על הזרוע שלי עומד יתוש.
בזמן האחרון, אנחנו כל הזמן נעקצים. ממש בעיה אצלנו בבית. 
ועכשיו, פה, על הזרוע שלי, עומד יתוש.
אני לוקח נשימה עמוקה ומרגיע את עצמי:
"העולם כולו טוב".
ואז, מכה מכוונת היטב עם היד השניה ישר אל הזרוע.
האם הצלחתי? אני מחפש עדויות.
"כן!" משהו שחור נשאר לי על כף היד. 
מחצתי אותו למוות!
אחרי רגע אני מגלה שלפני שמת, עוד הספיק לעקוץ אותי.

הגירוד נשאר איתי גם אחרי שההנאה מזה שהצלחתי למחוץ אותו מתפוגגת.

יום חמישי, 15 באוגוסט 2019

פלונטר

לפעמים דווקא ההצלחה שלך מתגלה בסוף ככישלון גדול. במקום שתשתחרר, אתה מוצא את עצמך כבול אפילו יותר ממה שהיה קודם. כזה היה המקרה של פיפי ושל עוז ושלי כשניסינו להתנקם בג'וני.


הכל התחיל כשיום אחד יעקוב, שכל כך אהבנו, נעלם והשאיר את ג'וני להיות אחראי עלינו. עד אז החיים שלנו היו - כמו סטייק סינטה שמחליק לך בין השיניים. ופתאום - שעות קבועות, וזה אסור ואל תלך לשם. ישר קלטנו שלא באמת אכפת לו מאיתנו. מקובע כזה, הוא התעקש להישאר בשבילים המוכרים והנדושים. אפילו לעשב שבצד השביל לא הרשה לסטות.
החלטנו שחייבים להראות לו מאיפה משתין ה..., אם אתם מבינים את כוונתי. שיבין שהוא לא יכול ככה להתעלם מהרצון שלנו. בקיצור, להתנקם בו. כמה שפיפי קטן וחמוד, הוא הכי ממזר בינינו ומיד היה לו רעיון מה לעשות. אני ועוז כל כך נדלקנו שישר רצינו ללכת על זה - עכשיו, כרגע. אבל פיפי התעקש: ״קודם לתרגל, שלא יהיו פשלות". הוא גם התעקש שנתרגל כל מהלך בניפרד: ״שג'וני לא יחשוד בכלום. גורם ההפתעה הוא קריטי". אז תירגלנו עד שהיה מרוצה: "מחר בוקר", הוא נבח בהתרגשות ועוז ואני ממש קשקשנו בזנב מרוב התלהבות.


למחרת, כשג'וני בא לקחת את הכלבים לטיול הבוקר, כמו בכל יום מאז שיעקוב יצא לחופשה בחו״ל, הוא מצא אותם נרגשים מהרגיל. כששם להם את הקולרים והוציא אותם החוצה, הם משכו בכוח קדימה והוא שחרר להם הרבה רצועה שיוכלו לרוץ קצת. נראה היה שזה הרגיע אותם והכל התנהל כשורה, עד שהגיעו לעמוד החשמל בסיבוב של רחוב הנטקה. שם פתאום התחילו להתנהג מוזר, לרוץ ולקפוץ במרץ לכאן ולשם. 


פיפי זינק משמאל ורץ לימין. אני איגפתי מימין ואחר כך לשמאל. עוז הסתובב אחורה. עכשיו פיפי לשמאל ואני אחורה ועוז לימין ועוד פעם... "מה אתם עושים?" צעק ג'וני בתדהמה, אבל לפני שהספיק להבין מה קורה, כבר היה כבול לעמוד החשמל כששלוש הרצועות שלנו כרוכות סביבו. הדובדבן שבקצפת (או הביסקוויט שעל הבונזו) היה שפיפי עשה חצי לולאה עם הרצועה שלו ועוז זינק פנימה כמו שתירגלנו וכולנו משכנו החוצה עד שנוצר קשר. זהו. ג'וני היה עכשיו כבול וקשור ומהודק לעמוד. "האוווווו, האווווו, האווווו" שלושתינו נבחנו בהנאה צרופה. זה כבר יראה לו, לג'וני הזה!


אלא שאז בבט אחת קלטנו את נקודת התורפה של התוכנית שלנו: ג'וני אמנם היה עכשיו קשור היטב לעמוד, אבל גם אנחנו היינו מחוברים לרצועות האלה ועכשיו אנחנו מרותקים לעמוד יחד איתו. אפילו ממש קרוב אליו, כי השתמשנו בכל האורך של הרצועה בשביל לקשור אותו.

כך ג'וני עמד שם, צועק ומקלקל ואנחנו סביבו, נובחים ומיללים וכולנו מצפים ומתחננים שיעבור שם עובר אורח טוב לב שיחלץ את כולנו מהפלונטר.

יום שישי, 2 באוגוסט 2019

הבריחה

ביום שני הם שיחררו אותה מבית המשוגעים, אבל אותו הם לא הסכימו לשחרר.
אולי בגלל זה, ביום שלישי, במקום להגיע לטיפול במרפאת החוץ כפי שדרשו, הלכה לבית הנטוש ברחוב ליוויתן. 
ליד הכניסה, על אחת מאבני המרצפת, עמדו שתי חיפושיות זבל גדולות והיא ברכה אותן לשלום. כפי שציפתה, האופניים שלו היו קשורים למעקה המדרגות המובילות לקומה השניה. היא לחצה עם היד שלה על המנעול והוא נשבר והיא הורידה אותם ויצאה לדרך. איזה אופניים נהדרים, תוך שעתיים הספיקה לאסוף את כל מה שהיה נחוץ לה. הדבר האחרון שקנתה היה מנעול חדש. לאחר שהפקידה את כל שאר הדברים בדירתם המשותפת, חזרה לבית הנטוש וקשרה את האופניים למעקה, בדיוק כפי שהיו בבוקר. את שתי חיפושיות הזבל הגדולות שעדיין הסתובבו שם ברכה ב"להתראות בקרוב". אחר כך חזרה לדירתם והכינה שתי פצצות, אחת קטנה ואחת גדולה. כשהיו מוכנות הסתגרה בחדר האטום והמתינה לו. יומיים שלמים המתינה עד שהופיע.

כשם לב שיש שומר לילה חדש באגף הסגור, חיכה עד שהאחרים יהיו רחוקים ופנה אל זה החדש בקול עצוב ומתחנן שאם אפשר, ישחרר לו מעט את החבל בכתונת המשוגעים בה היה כפות. השומר החדש באגף הסגור לא ידע מי הוא. אולי שכחו לתדרך אותו ועל כן פתח את הדלת ובזהירות הראויה נכנס לתאו. 
הוא שחרר אותו מן הכותונת ואפילו הרשה לו לעשות כמה תרגילי הרפייה עם הידים, מקפיד כל הזמן לשמור על מרחק בטוח מהפציינט ולהשאר בינו לבין הדלת. הפציינט היה רגוע, פשוט נפנף בידיו לכאן ולשם בשעה שעמד במקום ומלמל דברים בעינים עצומות.

באותו הזמן בדיוק הוא גם הופיע בחדר האטום. "הכל מוכן, יקירי" היא אמרה לו. "מחר בלילה, חמש דקות אחרי חצות" הוא ענה לה ונעלם, גם זה גזל ממנו כמעט את כל האנרגיה שהיתה לו. 

למחרת בלילה היא הלכה לבית המשוגעים, לשער האחורי שלו. הוא היה נעול. המנעול נשבר כשהיא לחצה עליו והיא נכנסה פנימה לכיוון מגרש החניה שמאחורי הבניין. את הפצצה הקטנה זרקה על הרכב שחנה במקום השמור ל"אחראי המשמרת". "עבודה טובה, ליהי" היא ציינה לעצמה בסיפוק כשהרכב וכל מה שסביבו התפוצץ לרסיסים בקול רעש נוראי. תוך רגע כל משמרת הלילה של המוסד כבר היתה שם, מנסים להבין מה קרה. היא כבר היתה בצד השני, בכניסה הראשית. עמדת הקבלה לא היתה מאוישת, גם לא העמדה של התורן בקומה שלו. לקח לה רגע להבין איך פותחים את הדלת האוטומטית והיא נכנסה פנימה למחלקה.

כשעמדה במסדרון מעבר לדלת של תאו הוא הרגיש אותה ובשארית כוחותיו הצליח לאיין את עצמו מהחדר ולממש את עצמו בחזרה במסדרון. היא עזרה לו להשתחרר מהכותנת שהגבילה את הטווח שלו למטר לכל היותר. "קדימה, צריך להזדרז". עד שיצאו מהמחלקה, הצוות כבר הספיק להתעשת ועכשיו הם רדפו אחריהם כשיצאו מהשער הראשי. היה שם מעבר צר בין שני בתים שאיפשר להם להגיח ברחוב הסמוך וכך זכו ביתרון של מספר דקות יקרות על רודפיהם. הם רצו מהר, כמו משוגעים, לכיוון הבית הנטוש שברחוב ליוויתן. כשהגיעו, רודפיהם רק התקרבו לתחילת הרחוב. היא שברה את המנעול והוא הוציא את האופניים לחצר. שם לקח ממנה את הפצצה השניה, הגדולה יותר. "תודה, אהובה שלי" הוא לחש לה ונשק אותה נשיקה חפוזה. אחר כך, עלה על האופניים שלו ובמהירות מטורפת התחיל לדהור ישר לכיוון הבית. בכניסה הִטה את גופו לאחור והגלגל הקדמי של האופניים התרומם באוויר. התרומם מספיק גבוה שהיה יותר גבוה מהמעקה שבפנים, זה המוביל לקומה השניה. הוא המשיך לדווש והאופניים והוא עליהם עלו על המעקה והמשיכו לדהור עליו לעבר הקומה השניה. היא נָסַה מהמקום כל עוד נפשה בה, אדישה לכך שבעצם היא היא רצה לכיוון רודפיה. רק כשהגיעה לקצה הרחוב העזה להסתכל לאחור. לרגע נדמה היה לה שראתה משהו כמו דמות על אופניים פורצת החוצה מהשברים של הגג. פיצוץ עז החריד את כל הסביבה והכל נעלם בענן סמיך של עשן ואפר.

"אני מקווה שהוא הצליח לחזור למקום שממנו הוא בא", חשבה לעצמה, "כי האפשרות השניה היא…" ופתאום היא פרצה בצחוק בלתי נשלט. צחוק כל כך חזק שהיא פשוט נשפכה למדרכה מרוב צחוק. שעתיים שלמות היא שכבה שם וצחקה כך, עד שהתעייפה מספיק לעצור את עצמה ופנתה חזרה לביתה.

למחרת כשקמה שמה פעמיה למרפאת החוץ של בית המשוגעים. בדרך כשעברה ליד אחד מאותם שלטי חוצות עם "מפת העיר", שמה לב שרחוב ליוויתן לא מופיע בו יותר. גם כשבדקה באפליקציה בסלולרי שלה - הרחוב לא היה שם. "נמחק לגמרי" חשבה לעצמה משועשעת. היא כמובן ידעה היטב איפה הרחוב נמצא, אבל גם ידעה שאם שפיותה יקרה לה - עדיף שכף רגלה לא תדרוך בו יותר. ליד בית המשוגעים, היא פגשה את העובדת הסוציאלית והיא השאילה ממנה את הגוף שלה ונכנסה פנימה. התורן בכניסה הסביר לעובדת הסוציאלית בנימוס שאין להם תור להיום לפציינטית בשם "ליהי עתיד" ולמעשה אין להם שום תור לפציינטית כזאת בכלל. היא התעקשה והוא גם בירר בשבילה והסתבר שמעולם לא היתה מאושפזת במוסד שלהם חולה בשם הזה.

היא יצאה החוצה והחזירה לעובדת הסוציאלית המבולבלת את הגוף שלה ופנתה לביתה. "לא יודעת מתי הוא הספיק לעשות את זה, אבל הוא קיים את ההבטחה שלו". בפעם הראשונה בהרבה זמן היא הרגישה את עצמה משוחררת, לגמרי משוחררת.



יום שישי, 5 ביולי 2019

המוסך של בני

אם תמשיך מהצ'ק פוסט עד הסוף בכביש של המוסכים, קצת אחרי לוסיא-גלאס וחשמלאי-רכב-אבי, תגיע לבנין בטון ובלוקים פשוט שמאחוריו מגרש גרוטאות. כשהוא סגור - אפילו שלט אין שם. כשהוא פתוח יש על הקיר בפנים שלט קטן "המוסך של בני" ועל ידו פוסטר של בחורה עם שדיים גדולים ותמונה של מכונית מרוץ משנות השישים.
אם יש לך רכב חדש או שאתה מתעקש על חלפים מקוריים - אין לך מה לחפש אצל בני. אבל אם אתה תקוע עם הפיאט 600 שירשת מסבא והקרטר שמן שנסדק לך כבר לא קיים במלאי של החברה, בני הוא הכתובת בשבילך. הוא כבר ימצא לך את החלק המתאים ואם לא ימצא - הוא יאלתר: יש לי חלק דומה של פיז'ו 503, אני חושב שאני אצליח להתאים לך אותו. 

יום אחד, כשבני ישב על הכסא המשרדי השבור בכניסה למוסך שלו, הופיע בחור מהודר במאזדה 6 חדשה ובקש לתקן רכב. בני ענה לו שהרכב הזה לא זקוק לתיקון. הבחור הסביר לבני שלא מדובר ברכב הזה, אלא ברכב אחר, של לקוח שלו.
- אז שיביא את הרכב לפה, אני לא מתקן בטלפתיה.
- הוא דווקא ניסה בטלפתיה. זה לא הצליח, גם לא טלפורטציה. הבעיה שהוא רוצה להגיע מאוחר, בלילה.
- אם זה גנוב - אני לא בעסק ואני גם ישר מתקשר למשטרה.
הבחור המהודר, שהציג את עצמו בשם ג'ק, טען שהכל כשר וחוקי. רק שזה רכב מיוחד מחוץ לארץ והלקוח ביישן, אז הוא מעדיף בלילה. הוא גם השאיר לו חמש מאות שקל מקדמה.

חצות ורבע, אין נפש חיה. "לעזאזל", ממלמל בני לעצמו ומסתכל על הכביש הריק המוביל לצ'ק פוסט: "עוד חמש דקות אני מסתלק מכאן, שיחפשו את החברים שלהם".
רעש חזק מקפיץ אותו. הרעש בא מאחור, מכיוון מגרש הגרוטאות. הוא מסתובב ומספיק לראות עב"מ בדיוק נוחת בחצר מאחורי המוסך. העב"מ נראה כמו שתי צלחות מרק גדולות הפוכות אחת מול השניה שנשענות על שש רגליים. אחת מתוך הרגלים שבורה ולכן כל העסק עומד על העוקם. בגג של העב"מ נפתחת דלת ומישהו זורק החוצה סולם חבלים. עוד רגע ושלוש דמויות יורדות בסולם: האחת גוצה, בערך מטר וחצי גובה. יש לה גוון ירוק בהיר עז ומכמה מקומות בגוף יוצאים לה דברים שנראים כמו נוצות צבעוניות. אחריה יוצא ג'ק ואחריו עוד יצור שדומה לראשון אבל קצת קטן ממנו ועם פחות נוצות וצבעים.
- גוּחְץ בָּצ'וּץ מַצוּם בָּּצוֹח!
אומר היצור הראשון בכעס ומנפנף בידיו במרץ.
- יהיה בסדר, סמוך עלי.
עונה לו ג'ק. ומראה לייצור משהו שנראה כמו i-Pad.
כשהיצור השלישי מגיע לקרקע הוא, או היא? משלבת את ידיה על חזה וממלמלת משהו לא ברור בטון של: "נו, מה עכשיו?". 
ג'ק פונה לבני ואומר:
- תסלח לי, בני. צַ'קפִּיץ פה ציפה שהמוסכניק יהיה צַ'מְצ'וּנְגִי כמוהו ולכן הוא קצת מתוסכל כרגע.
- ווּחְץ, גוּחְץ בָּצ'וּץ,  צַ'מְצ'וּנְגִי גוּק חַזחַז צוץ! 
היצור עונה בכעס ומנפנף בידיו עוד יותר ובלי לבקש רשות נכנס לתוך המוסך.
- הוא ממש עצבני. הוא טוען שמי שלא צַ'מְצ'וּנְגִי לא יוכל לתקן את הרכב שלו.
מסביר ג'ק. בני ההמום נשאר עומד על מקומו.
צַ'קפִּיץ לא מבזבז זמן ומיד מרים את הרכב שלו בעזרת הג'ק ההידאולי שהוציא החוצה מהמוסך ומתחיל לפרק את הרגל השבורה. בורג ועוד בורג ועוד חלק עד שהוא מוציא גליל מתכת דק שנראה עקום לגמרי ובקולות של כעס ורטינה הוא מנפנף בו ונכנס למוסך. כל החבורה הולכת בעקבותיו. בפנים, הצ'מצ'ונגי מנסה ליישר את החלק העקום, אבל הוא עובד בעצבים ולא מצליח. בני מתבונן בו ולא אומר דבר. מניסיונו, כשמישהו עצבני - עדיף לא להתערב. בסוף ירגע ואז אפשר יהיה לעזור לו.
בינתיים להעביר את הזמן הוא שואל את ג'ק:
- אתה לא צ'מצונגי כמוהו, נכון?
- ממש לא, אני בן אדם, כמוך, סוכן נסיעות במקצועי.
- אז איך אתה יודע לדבר את השפה שלו?
- האמת, אני לא יודע. אני פשוט משתמש ב Google Translate
- מה? זה עובד גם על חייזרים??
- מסתבר שכן, מאז שהם התחילו לבקר פה באלפיהם, הגוגל טרנסלט התחיל להבין את השפה שלהם, חוכמת המונים או משהו.
- יש אלפים מהם?
- כן, בדרך כלל הם די ביישנים, אז אנשים לא מודעים לזה, אבל כמה אלפים מהם באים לבקר כאן כל שנה. הם מתים על הבמבה שלנו. זה טעם אלוהי בעיניהם והם מוכנים להרחיק עד קצה הגלקסיה בשבילו - נופש במבה - הם קוראים לזה.
- זה פה לא נראה לי ביישן במיוחד.
- כן, אתה צודק, אבל זה רק בגלל הביסלי. לפעמים הם מערבבים ביסלי יחד עם הבמבה שלהם. לגוון את הטעם, אתה יודע, אבל מסתבר שהביסלי בצל גורם להם להשתכר ואז הם נהיים מוחצנים ועושים שטויות. הבחור הזה, צַ'קפִּיץ, חיסל אתמול חצי חבילה ביסלי בצל במכה ואחר כך השוויץ בפני החברה שלו - זאת שעכשיו יושבת על הכסא המשרדי השבור שלך, שהוא יכול להכנס עם הרכב שלו לתוך אחת הלבניות של בתי הזיקוק. את התוצאה כבר ראית בעצמך.
- היצור השני הזה שם זה החברה שלו?
- כן, הייתי אפילו אומר הארוסה שלו, למרות שלפי המבט שלה, אולי זה כבר לא בתוקף.
בני הסתכל בהבנה מחודשת על היצור שישב על הכסא המשרדי השבור שלו. אחרי רגע לקח מג'ק את ה i-Pad וניגש אליה:
- אולי את רוצה לשתות כוס תה, או קפה שחור?
על מסך ה i-Pad הופיעו המלים שלו בעברית בצד אחד ובצד השני הופיע אוסף של קווים מוזרים. הצ'מצ'ונגית חייכה. ואמרה משהו שנשמע כמו
- זיק ברוום צ'ונג, חצוש צ'קציקו
על המסך הופיע: "סוף סוף מישהו עם נימוסים טובים. כן תודה, תה, שתיים סוכר בבקשה".
בני הכין לשלושתם תה במשרד הקטן של המוסך. בזמן ששתו את התה, צ'קפִּיץ נתן מכה אחת יותר מדי עם הפטיש שני קילו על החלק העקום והחלק נשבר. התרגומון של גוגל סירב לתרגם את המילים שהוציא מפיו. כשגמר להטיח את השברים על הרצפה, נגש לרתכת וניסה בשלומיאליות לרתך אותם חזרה לחלק אחד.
בני לא יכל להסתכל יותר ויצא החוצה.
חצי שעה אחר כך, חזר בני פנימה ובקש מג'ק שיקרא לכולם החוצה כי הוא רוצה להראות להם משהו.  צ'קפִּיץ רטן וקילל אבל בסוף כיבה את הרתכת וכולם יצאו החוצה. בחוץ עמד הרכב הצ'מצ'ונגי ישר ומאוזן בגאווה על כל שש הרגליים שלו. צ'קפִּיץ נתן בבני מבט לא מאמין וניגש לבדוק את התיקון. אחרי כמה רגעים שלף מכיסו חבילה גדולה של שטרות של מאתיים שקל ומסר אותה לבני. "תודה" הראה מסך האייפד. אחר כך צ'קפִּיץ הסתודד עם ג'ק וג'ק שאל:
בני, תוכל להקפיץ אותי הביתה? צ'קפִּיץ לחוץ שאם הוא לא יחזיר את הרכב לאבא שלו בזמן האבא שלו יקרקע אותו.
שניהם צפו בצ'קפִּיץ וזוגתו נכנסים לעב"מ שלהם ואחרי רגע נעלמים בשמיים בהבזק של אש ועשן.
בדרך חזרה העירה, לא יכל ג'ק לכבוש את סקרנותו ושאל:
- איך תיקנת לו את החללית כל כך מהר?
- שמתי לו ציריה של סובארו. כבר כשהוא פירק את החלק חשבתי שזה יתאים.

אם תמשיך מהצ'ק פוסט בכביש של המוסכים עד הסוף, תגיע לבנין פשוט של בטון ובלוקים. כשהוא סגור - אפילו שלט אין שם. כשהוא פתוח יש על הקיר בפנים שלט קטן "המוסך של בני", על ידו יש פוסטר של בחורה עם שדיים גדולים ותמונה של מכונית מרוץ משנות השישים. יש שם גם שלט גדול ממוסגר יפה עליו מצויירים שלושה כוכבים ומתחת להם כתוב בעברית, באנגלית ובעוד שפה מוזרה שאף אחד לא יודע לקרוא:
"מומלץ וִיץ פָּצִ'יץ - מדריך התיירות הצ'מצ'ונגי לשנת 2019"