חפש בבלוג זה

יום שישי, 26 בנובמבר 2021

ריקי, האוטו, הביוגרפיה ואני

כמה קילומטרים לפני המושבה כנרת, כשהכביש הפך ורוד ועצי האקליפטוס שמשני צדי השדרה הפכו כחולים אחד אחד, נזכרתי בריקי לי ג'ונס ובסיפור שלה איך בדרך ללוס אנג'לס, היא ושני החברים שלה החליטו שזה הרגע המתאים לקחת את כדורי ה LSD שהם הביאו איתם מאולימפיה. בובי שנהג את הקטע מפורטלנד כל הדרך עד סן פרנסיסקו עצר בצד וטען שהוא עייף ולא יכול לנהוג יותר וסברינה התעקשה שריקי תנהג, כי אנחנו כבר יומיים בדרכים ואת עוד לא נהגת אפילו קילומטר אחד. ריקי גלגלה את עיניה בהבאה של "אם אתם כל כך מתעקשים", התישבה ליד ההגה ולחצה על דוושת הבנזין. האוטו דהר. מה זה דהר - טס. למעשה, היא הרגישה שהוא בכלל לא נוגע בכביש - מה שכנראה היה נכון כי הם מצאו את עצמם שעה אחר כך באמצע שדה לא רחוק מביג סור.
לאף אחד מהם לא היה ברור איך הם הגיעו לשם. אבל בובי וסברינה הסכימו פה אחד שריקי אשמה והיא התעצבנה ועזבה אותם. רק אחר כך כשהשמש התחילה לשקוע והערפל מן הים טיפס ועלה מעל המצוקים ונהיה קר, עלה בדעתה שאולי עדיף היה להתנצל ולהמשיך לנסוע איתם, אבל כבר היה מאוחר מדי. האוטו לא נראה בשום מקום והיא הייתה לבד. את החודש אחר כך היא בילתה במערה עם עוד אוסף מזדמן של הִיפִּים שהגיעו לשם כל אחד בדרך מופלאה משלו.
הבעיה היתה, שבניגוד לריקי, אני לא לקחתי LSD. לא כשיצאתי לדרך לכנרת וגם לא אף פעם לפני כן ובכל זאת הכביש נראה לי וורוד ועכשיו שהסתכלתי, כבר כל עצי האקליפטוס שסביבי היו בגוונים שנעו מכחול שמיים ועד כחול כהה, מה שקוראים באנגלית Navy Blue. היה להם גם ריח מוזר לעצים הכחולים האלה. עלה בדעתי שאם אצליח להיזכר מאיפה הריח הזה - אולי גם אבין מה קרה להם, לעצים, ומכאן גם מה קרה לכל שאר המציאות סביבי שפתאום התעוותה לה ככה ללא שום רשות.
אבל האסוציאציה היחידה שהתעוררה במוחי בקשר לריח הזה היתה של הַחַלוֹת שפעם חילקו בסדנת כתיבה אחת בקרית אתא שהשתתפתי בה. זה לא עזר לפתור את התעלומה כלל ואני שוב חזרתי לריקי ולנסיעה שלה ללוס אנגלס - זאת שהסתיימה במערה בביג סור. זהו! גם למערה היה ריח, ריח מתוק, ריח שרק שנים אחר כך למדתי לזהות עם גראס - שאגב גם איתו אין לי ממש ניסיון, למרות שיש מי שיטען שעישון פסיבי גם נחשב.
אם הכביש וורוד והעצים כחולים - אז באיזה צבע יהיה הפס הצהוב שמפריד בין הכביש לשוליים? או הפס הלבן שמפריד בין המסלול שלי למסלול הנגדי? שאלות חשובות שמוטב לתת עליהן את הדעת ויפה שעה אחת קודם - זאת אומרת לפני שתופיעה המכונית ממול או לפני שאמצא את עצמי כמו ריקי באמצע השדה. נראה היה לי שהם צריכים להיות ירוקים. כן, שני פסים ירוקים. אחד באמצע הכביש ואחד מצד ימין. שים לב לפסים, שים לב לפסים. אתה צריך להיות באמצע בין הפסים. קצת כמו הזברה, חשבתי לעצמי וזה הצחיק אותי. אבל משהו עמוק בתוכי התעקש שהעניין הזה עם הפסים חשוב. אולי אפילו חשוב מאוד, ואפילו בתוך הצחוק שכמעט והפך היסטרי, עדין הקפדתי להישאר בין הפסים.
שנה, זה לקח שנה וטריפ אחד רע במיוחד, עד שריקי הפסיקה עם ה LSD. למעשה היא הפסיקה עם הסמים בכלל, אבל משהו בכל זאת נשאר, כי עובדה שאני, שכמובן לא הכרתי אותה אישית, אלא יודע על כל זה רק מהפרק האחרון שקראתי באוטוביוגרפיה שלה, עדיין הייתי מושפע מזה מספיק שהכביש שלפני הפך וורוד והמשיך והתעקש להישאר ורוד. הפסים לעומת זאת נרגעו וחזרו להיות אחד צהוב ואחד לבן ואני המשכתי להקפיד להיות ביניהם ולא לסטות מהם ימינה ושמאלה. זה עזר, כי עובדה שעכשיו חלק מהעצים התחילו לקבל גוונים יותר ירוקים, עד שבהדרגה כולם חזרו להיות אקליפטוסים רגילים לגמרי. אקליפטוסים שלא היו מביישים אפילו את החורשה ליד המקום בו אבא בנה לאמא בית כשהיא הייתה יפה וצעירה. האחרון שנכנע היה הכביש ששיחק קצת עם גוונים של לבן ותכלת ואפילו צהוב ולרגע נראה כאילו הוא רטוב עד שהתקבע חזרה לשחור-האפור הרגיל שלו.
הרמזור היה אדום ואני עצרתי. הפניה הבאה זו כנרת - המושבה. לפני שפניתי, קיבלתי החלטה חשובה שאת הפרק הבא באוטוביוגרפיה של ריקי - אקרא רק בעוד יומיים, אחרי שאחזור בשלום לחיפה.
 

יום שישי, 19 בנובמבר 2021

צלילי המוזיקה


"הנשף" - אסקפיזם בתפירה עילית - ביום החופש שלי נסענו לחולון לראות את התערוכה הזו במוזיאון העיצוב. שמלות נשף לאורך הדורות, שמלות נשף מאת מעצבים ישראלים עכשוויים ובין לבין נעלים וכובעים ושאר ציוד הכרחי. פעם בשעה - או אולי חצי שעה, מתעמעמים האורות והזוג שבמרכז אולם התערוכה קם לתחיה ופוצח בריקוד. כמו שאר ה"דוגמנים", גם הזוג הזה לבוש לנשף וגם הוא כמוהם עשוי פלסטיק ומתכת וקרטון. הם מזכירים את הרקדנים מתיבות הנגינה הקלאסיות - גם המוזיקה שלצליליה הם רוקדים היא מוזיקה של תיבת נגינה, עליזה ומרגיעה. נדמה שפעם - כשהיינו קטנים, שמענו אותה הרבה. בלי קשר מי "אנחנו". עד כמה שזכור לי, בביתנו מעולם לא הייתה תיבת נגינה - ובכל זאת הזיכרון שם.

ואם כבר חולון וזיכרון - אני חייב ללכת לטייל ברחוב ארלוזורוב. פעם, לפני שנות דור, ואולי כבר שני דורות, סבתא שלי גרה שם. אני מטייל ברחוב הקטן והנפש כמו סופרת - הינה הבית הזה נשאר וההוא דווקא נהרס ואחר גדול יותר נבנה על מקומו. את זה של סבתא שלי אני מצליח בערך לשחזר מבין מה שיש שם עכשיו. הטיול מסתיים בשעת שקיעה בגן הציבורי הארוך הנמתח במקביל לרחוב ומפריד אותו מהרחוב הראשי (וויצמן אם אינני טועה). גם כאן, בגן הציבורי, מקבלת את פנינו מוזיקה. הפעם מוזיקה קשוחה, עירונית - היפ הופ. אני מחפש את מקור הצליל ומוצא זוג נערות מתאמנות על תרגילי ריקוד. קשה להחליט אם הן רוקדות טוב או לא כי כל רגע או שניים קופץ עליהן כלב לבן וגדול שכנראה שייך לאחת מהן.

בערב אנחנו כבר בתל אביב, הולכים לראות הופעה של מיכה שטרית. ההופעה ב"צוותא", מעוז התל אביביות. מזמן לא היינו שם. מסתבר שגם מיכה שטרית מזמן לא היה שם. למעשה זו הפעם הראשונה שהוא מופיע שם מאז ה"חברים של נטאשה". רואים עליו שהוא מתרגש. זה בסדר, מיכה, גם אנחנו. הוא שם במסגרת פסטיבל שנקרא "פסטיבל אני גיטרה" ובהתאם הוא הביא איתו עוד גיטריסט - בחור צעיר בשם רון בונקר.

הפעם זה רוק, רוק ישראלי והשירים נהדרים. ההפתעה האמיתית היא הגיטריסט הצעיר שמרביץ קטעים נפלאים. מיכה שטרית נותן לו כבוד ומשאיר מרווח לסולואים שלו - מה שכמובן מגביר את הערכתי לשטרית.

למחרת, באותו המקום - ינגן לנו גם דיויד ברוזה ומאותה הגיטרה, או אחת שמאוד דומה לה - יפיק צלילים אחרים - ספרדיים, צלילי פלמנקו וג'אז וקלסי. מוזיקה שונה לגמרי אבל יפה לא פחות.


יום חמישי, 11 בנובמבר 2021

עכבר הבית ועכבר השדה

 עכבר הבית ועכבר השדה.

כמה ימים לאחר סצנת העכבר (ראה פוסט קודם), הבחנתי בכמות קטנה של גללים חדשים ב"ארון המכרסמים". מצד אחד, אולי זה רק נפולת של נמושות, כפי שהגדיר זאת יצחק רבין ז"ל - כלומר גללים שהסתתרו בחריצי הארון ועכשיו שהוא ריק מתיקים (עין ערך - צחנת ההפרשות) וכל נגיעה קלה מרעידה אותו - הם נופלים למטה. מצד שני, אולי זה הקדימון של סרט ההמשך: "שובו של העכבר". עברתי ליד החתול המתנמנם והבנתי שגם הפעם, לא ממנו תצמח לי הישועה. אשתי לעומת זאת זכרה את דבריו של שלמה המלך, החכם באדם: "אם אין אני לי - מי לי?" ומיד פנתה לשאול בעצתו של השכן.  לפי האגדה, ידע שלמה המלך לשוחח עם עכברים ואפילו עם חולדות - כך שבענין הזה גיביתי את אשתי לגמרי. היא חזרה מן השכן כשבידה כלוב קטן שהתגלה כמלכודת והנחייה לשים בפנים פיתיון ולהניח על הרצפה במרפסת הכביסה. לתומי חשבתי שגבינה צהובה או אולי נקניק - הם הפיתיון הראוי, אבל השכן (שהוא אגב טבעוני) המליץ על חמאת בוטנים או אבוקדו. היה לעצות שלו יתרון אחד ברור וזה שהחתולים שלנו לא אוכלים לא חמאת בוטנים ולא אבוקדו וכך נחסכה מכולנו הבושה שאחד מהם היה לוכד חלילה את פרצופו במלכודת העכבר.

אנחנו אנשים עסוקים וגם לא במיוחד מסודרים וכך חלפו להם יומיים מבלי שהתפנינו לעניין. רק ביום שני כשהרמנו את התריס למרפסת בחדר של יובל, שמאז שיובל עבר לגור עם החבר שלו, משמש כחדר הספורט, הבחנו בתנועה חשודה באזור המלכודת. הוא נלכד! - העכבר הממזר נלכד.

כמובן שאינני יודע הרבה על הוריו של העכבר - כך שאולי הוא לא ממזר, ויש אפילו אפשרות שזה בכלל עכבר אחר, ששמע מהעכבר הראשון שכאן מחלקים אוכל חתולים בחינם והחליט לבדוק בעצמו. עודי הוגה בשאלות הזהות העמוקות האלה, שאלה אותי אשתי: "ומה נעשה בו עכשיו?" 

הצעתי מספר אפשרויות שכולן נפסלו על הסף בטענה הן שלא אנושיות. 

"וודאי שהן לא אנושיות - זה עכבר, לא בן אדם", טענתי,

אבל אשתי טענה מולי שהעכבר, ממזר ככל שיהיה - חטאו היחידי הוא שנהג בצורה עכברית וזה לא חטא שמצדיק עונש מוות או אפילו שננהג בו בצורה אכזרית. היא אפילו שקלה להאכיל אותו (באוכל חתולים כמובן), שהרי מי יודע אם הוא לא כלוא שם כבר יום או יומים והוא בוודאי רעב. "עד כאן" התעקשתי.

הפשרה הייתה שבינתיים הוא ישאר רעב ואחרי אימון הספורט שלנו, היא תסיע אותו ליערות הכרמל.

כך, לכוד בתוך המלכודת, עטוף בסמרטוט (נגד נשיכות) וארוז בדלי (נגד הפרשות) זכה העכבר שלנו לטיול ביערות הכרמל ובסופו הפך מעכבר הבית - לעכבר השדה.

במשל המפורסם של לה פונטיין - אנחנו זוכים לשמוע גם את נקודות מבטו של עכבר הבית וגם את נקודת מבטו של עכבר השדה, אבל אנחנו אמורים להגיע למסקנה שחייו של עכבר השדה - עדיפים.

תהיתי אם העכבר "שלנו", שזכה לחוות באופן אישי את העולם משתי נקודות המבט, היה מגבה את ממשיל המשלים המפורסם בעניין הזה.