חפש בבלוג זה

יום שבת, 21 בינואר 2017

הסצנה

הסצנה

מוקדש ל"אנשי הפינגווין" אותם לא הכרתי, אבל העיון בספר הצילומים על המועדון ההוא נתן לי את ההשראה לסיפור הזה

הם היו ה"סצנה", אבל הם לא ידעו שהם הסצנה: דלית, ובילי ובני ואדריאנה ושלום ולפעמים גם ג'יני.

דלית בכלל רק רצתה לתפור דובים ולמלא אותם בחומר ספוגי של כריות. אבל קשה להתפרנס מלתפור דובים, אז היא שכרה את הדירה הזולה ההיא בקצה של רחוב בעלי המלאכה והשתמשה במחסן בתור המתפרה שלה ועדין התקשתה לשלם שכר דירה. בילי היה חיית מסיבות. הוא ברח מאמריקה מאיזה שהיא סיבה והיה מבלה את זמנו בין מסיבה למסיבה בשינה או בנסיון להתפקח מהמסיבה הקודמת. איש לא ידע מאיפה יש לו כסף. אולי בכלל לא היה לו? אבל בכל זאת דלית השכירה לו את החדר הפנוי בדירה. דירה ישנה, שנים וחצי חדרים – אבל החדרים ממש גדולים.
את בני – בילי הביא לדירה אחרי שהם בילו לילה שלם בריקוד. בני רצה להיות סופר. בבוקר כשבילי נחר באלכסון על המיטה הזוגית בחדרו, בני הקריא לדלית משהו שהוא כתב והיא אהבה את זה. מאז הוא היה מגיע לעתים קרובות.
אדריאנה היתה מאוהבת בבני. אם הוא היה מסתובב במקום מסוים - זה היה רק ענין של זמן לפני שהיא תופיע שם.
אף אחד לא זכר איך שלום הצטרף, אבל היתה לו גיטרה והוא ידע לנגן יפה, בייחוד שירים של שלום חנוך, אותו העריץ
מאוחר בלילה, כשכולם היו שרועים על המיטה והספות באחד משני חדרים הגדולים, היתה דלית עושה תה צמחים ומוזגת לכל מי שעוד היה ער ומסוגל להחזיק כוס.  אחרי הכוס השניה או השלישית, כבר בדרך כלל כל מי שהתאסף שם, היה נרדם או עוזב חרש לביתו. הם כולם גרו קרוב.
פעם בילי זכה בהרבה כסף באיזה שהיא הגרלה או אולי בהתערבות עם איזה תייר, הדעות חלוקות, והזמין את כולם לקפה סטרבינסקי (אין קשר למלחין) על חשבונו. גם הקפה היה לא רחוק ולארוחת חינם לא מסרבים אז כולם היו שם. כל ה"קבועים" וגם כמה מה"מזדמנים" וגם כמה שאיש לא ידע איך ומדוע הצטרפו. בני הקריא שיר שכתב ושלום הלחין אותו על המקום וכלם שרו. מר סטרבינסקי, שעדין חי בשנות הששים כשהשכונה היתה מכובדת והלקוחות היו בורגנים אמידים, נחרד מהרעש ובא לשולחן שלהם לבקש שיהיו יותר בשקט, אבל ג'ני, המלצרית היחידה שיכל להרשות לעצמו להחזיק, כי הסכימה לעבוד תמורת טיפים בלבד בקפה שבדרך כלל לקוחותיו מעטים, נתנה לו חיוך גדול והצטרפה לפזמון החוזר והוא חזר למקומו מאחורי הקופה הרושמת ליד מכונת הקפה הותיקה.
מאז הם החלו להפגש יותר יותר בקפה סטרבינסקי. בהדרגה הוא הפך לכולם ל"נמל הבית". תמיד מישהו היה שר או מנגן או מצייר את שכנו לשולחן. לפעמים היו וויכוחים רמים על "אקזיסטנציאליזם" או "מהות החיים" או "איפה אפשר להשיג שרוכי נעלים בזול". ג'ני היתה עוברת בין השולחנות ומגישה את כל מה שהזמינו, קפה שחור, או כוס וודקה, או סתם חיוך רחב. כשלא שמו לב היתה שולפת את המצלמה שלה ומצלמת אותם. התמונה הראשונה שמכרה היתה של דלית תופרת דובי חמוד כשהיא מוקפת בבקבוקי וודקה ריקים.

הם היו ה"סצנה", והם ידעו שהם הסצנה: אדריאנה ובילי ובני וג'ני ושלום ולפעמים גם דלית.

תל אביב עיר קטנה והשמועות עושות להן כנפיים. כבר לפני הכתבה במקומון על קפה סטרבינסקי, כל מי שהיה בענינים ידע. אנשים היו באים כבר בשמונה בערב לתפוס שולחן. בני היה מגיע בדרך כלל בתשע. לפעמים אדריאנה היתה איתו ולפעמים הגיעה כמה דקות מאוחר יותר, לבושה במשהו "מדליק" ומתנהגת כאילו רק במקרה עברה שם. בילי כבר התחבר אז עם הבן של סטרבינסקי. כן, זה שרק לפני שנתיים נשבע לאביו ש"בחיים לא יקבור את עצמו בקפה העלוב הזה" ולאחרונה דווקא גילה בו ענין רב. בעשר היו שניהם מפעילים את המערכת ושמים מוזיקה. שלום היה מצטרף אחרי ההופעה (אם היתה לו), בנגינה live. היה גם איזה דודו אחד שניגן בתופים. בילי ואדריאנה היו רוקדים ובמהרה סוחפים אחריהם את מרבית הקהל. לפעמים בני היה מצטרף, במיוחד בערבים שדלית לא באה.
לקח לסטרבינסקי הזקן זמן להתרגל, אבל ה"אקשן" הזכיר לו את נעוריו והעסק פרח. למעשה הוא החל לשלם לבילי ואדריאנה בכל ערב שהיו רוקדים אצלו. עכשיו גם היה לו צוות שלם של מלצרים ומלצריות ושוב לא היה תלוי במצבי הרוח של ג'ני שרשמית עדין עבדה שם (ובחינם), אבל למעשה בעיקר היתה מצלמת את הסצנה.
מאוחר בלילה, או בעצם לפנות בוקר, כשכולם היו מתפזרים, איכשהו בנוסף לבילי תמיד היו מגיעים לבית בקצה רחוב בעלי המלאכה עוד איזה חמישה-ששה אנשים. דלית תמיד היתה שם ותמיד ערה (מתי היא ישנה בכלל?). היא היתה מוזגת להם כוס של תה צמחים ושואלת איך היה ומקשיבה לעוד פרק שבני כתב. הדובים שדלית תפרה, היו עכשיו לבושים בסיגנון פאנקיסטי. מסתבר שלאלה היה דווקא שוק לא רע. אם הייתם שואלים את בילי – הוא היה עוצר את שעון חייו בדיוק בנקודה הזאת בשנת 19xx במוצאי שבת בחודש אוגוסט בשעה ארבע וחצי לפנות בוקר.

... ואז הם כבר לא היו ה"סצנה": דלית, ובילי ובני ואדריאנה ושלום ולפעמים גם ג'יני.

היה הריב הגדול ההוא בין אדריאנה ובני, היתה החצי שנה ששלום היה בחו"ל, היה גם המכתב שבילי קבל מאמריקה, אבל אולי פשוט נמאס לאנשים לבוא כל ערב לקפה סטרבינסקי.
בהתחלה איש לא שם לב. את מקומם של המקומיים שהפסיקו לבוא מילאו wanabees מכל קצוות העיר שרצו להתחכך בסצינה ואחר כך היו באים גם תיירים מחוץ לעיר. רק ג'ני, בחוש של צלמת, הרגישה. עובדה שעברה לצלם במועדונים שנפתחו באותה העת בצד השני של אלנבי. שם היא גם הכירה את מנו שאיתו כעבור שנה התחתנה.
אז אדריאנה כבר לא היתה מאוהבת בבני
ובני פרסם ספר ומצא עצמו עסוק ביחסי ציבור ושוב לא היה לו זמן לבוא ל"סטרבינסקי"
ובילי קבל את המכתב ההוא מאמריקה ומאז נעלם. רק דלית אולי ידעה על מה ולמה.
שלום כבר זמר מפורסם, היה אפילו שדרן אחד שהשווה אותו ל"שלום הגדול" (כלומר חנוך)
גם הבית בקצה רחוב בעלי המלאכה השתנה – הוא נמכר לזוג אדריכלים ששיפצו אותו ועכשיו הוא "פנינה ארכיטקטונית" לדוגמה.
ודלית? היא בכלל רק רצתה לתפור דובים. כשנולד לג'ני התינוק, היא תפרה לו במתנה דובי חמוד ללא שום סממני פאנק. אולי בגלל ג'ני והסצנה יצא שהדובי הזה הופיע בטלביזיה ומאז כולם חייבים שגם להם יהיה דובי חמוד שכזה. מרוב ביקוש דלית יכלה עכשיו להרשות לעצמה לפתוח חנות של דובים בבוגרשוב. היא גרה בדירה קטנה מעל לחנות. לפעמים מאוחר בלילה, בני עדין מגיע. היא תמיד מקשיבה בשקט למה שהוא מקריא לה ואחר כך מציעה לו כוס תה צמחים.


יום רביעי, 18 בינואר 2017

מאיר בנאי

מאיר בנאי
תחילת שנות השמונים, אני חיל (לא אל תבכי לי ילדה), החבר'ה מתכנסים בחדר של מדריכות הקשר, אפרת מוציאה גיטרה ומתחילה לנגן. Pink Floyd, Led Zeppelin ופתאום משהו בעברית:  "אני אוהב אותך אביתר". "זה שיר שאחי הבכור, מאיר, חיבר על אחי הצעיר, אביתר". נשמע פשוט, אבל נכנס אל הלב. פשטות מטעה, כמו האהבה, הרגש הכי פשוט, אבל גם הכי מסובך ועמוק.
אמצע שנות שמונים, מבחינתי, מאז שאורי זוהר חזר בתשובה הקולנוע הישראלי על הקרשים. מישהו מספר על סרט חדש, שונה: "שוברים", אני הולך לראות. אכזבה, סרט בוסר, (לא לדאוג, הבמאי, אבי נשר, עוד יחזור ובגדול בשנות ה 2000). רק דבר אחד משאיר בי רושם בסרט - שפ-שף, הדמות הכי זוטרה וזניחה שפתאם מוציא גיטרה ושר (את שירו של שפ-שף כמובן). זה מאיר בנאי לוחש מישהו.
סוף שנות השמונים, מה שהחל כטפטוף הופך ל'גשם'. מאיר בנאי מוציא את 'גשם', אלבום נפלא. לא הייתי מחובר אז לרוב המוזיקה הישראלית, אבל את זה אהבתי.
ומשם והלאה, הוא הלך והשתבח, ותמיד ההיפך מ'סופר סטאר', לכאורה 'סתם בן אדם' ששר על הרגשות של 'סתם אנשים', אבל אתה מתחבר, כי הוא שר עליך ועל אנשים שאתה מכיר. כולנו הרי (לפעמים) סתם בן-אדם.
אולי זה המאפיין הבולט של מאיר בנאי - לתת קול למפסידן ול'רגיל', זה שאבא אמר עליו: 'רחוק הוא לא יגיע'. והקול שהוא נותן לו - יפה ומעמיק. זה והאהבה: תמיד יש שם אהבה. אפילו כשהוא שר על קנאות ושנאה, הפזמון החוזר הוא ש'הכל רק בשם האהבה' ואפילו שאתה מבין את הנבזות והעליבות של הקנאי ההוא, אתה באותו הזמן מרגיש שבכל זאת, גם הוא, ראוי לו שימצא את דרכו פעם ל'שער הרחמים'.

2017 - ואני שומע שנפטר. 'איך יתכן'?? הרי היה עדין צעיר (טוב לא ממש צעיר, אבל בגילי, שבשבילי זה נחשב צעיר). כן, הוא נפטר ואני מבין, שהפעם השיר שכתב לא מתאים למציאות שלי: היתה זו 'אהבה קצרה' אבל כשהיא נגמרה זה דווקא היה 'עם כאב' ו'עם דמעות'

יום שישי, 13 בינואר 2017

אבנים מתגלגלות (או הסדר הנכון של Some girls)

אבנים מתגלגלות (או הסדר הנכון של  Some girls)
כשהייתי נער, ואפילו כבר כאיש צעיר, עוד היינו שומעים מוזיקה בעיקר מתקליטים (וויניל) וקלטות שמע (קסטות). היית שם את התקליט על הפטיפון ומקבל כ 20 דקות של מוזיקה ואז היה צריך להפוך את התקליט ולשים אותו שוב והיית שומע עוד כ 20 דקות של ה"צד השני". אם לא הצלחת להשיג את התקליט, או שלא היה לך כסף (מצב נפוץ אצל נערים ואנשים צעירים), היית מבקש מחבר שיקליט לך אותו לקסטה, ומסתפק באותה המוזיקה באיכות ירודה במקצת.
כשיצא Some girls  של הRolling Stones  עוד לא ממש הכרתי את הלהקה, אבל העטיפה של התקליט נראתה לי מגניבה, וכך ביקשתי מחבר שיקליט לי אותו. כבר בשמיעה ראשונה "נדלקתי" ובמהרה זו הפכה לקלטת החביבה עלי והייתי שומע אותה שוב ושוב. עד כדי כך אהבתי אותה שבשלב כלשהו כאשר הזדמן לי הלכתי וקניתי לעצמי את התקליט.
יש תקליטים (אלבומים) שהם שיר או שניים טובים שעטופים בחומר מילוי. יש כאלה שהם אוסף של שירים טובים. אבל יש גם אלבומים שסך כל האלבום מתעלה מעבר לאוסף השירים שבו והוא הופך ליצירה שלמה שיש בה רצף פנימי במעבר משיר אחד לשני. (Ziggy Stardust, או wish you where here אם לתת שתי דוגמאות, או הראשון של "מטרופולין" אם תירצו דוגמה בעברית). כזה היה באוזני Some girls – כל שיר נפלא, אבל הכי טוב לשמוע את "כל הסיפור" מהתחלה עד הסוף.
אז קניתי את התקליט ושמתי על הפטיפון והנה הפתעה: הסתבר שמי שהקליט לי אותו התרשל במלאכתו ובעצם הקליט לי את צד 2 לפני צד 1, כלומר, כל הזמן בעצם שמעתי אותו "הפוך".  זה היה מאכזב, אבל ההגיון הפנימי של הסדר שהייתי רגיל לו היה כל כך חזק – שפשוט המשכתי לשמוע אותו "כמו שצריך" (כלומר הפוך), כלומר קודם צד 2 ואחר כך צד 1.
לא מזמן התקדמתי למאה העשרים ואחת והתחברתי ל Apple Music וכך השבוע כשבנסיעה מפה לשם, התחשק לי פתאום לשמוע את Some girls  כל שהייתי צריך לעשות הוא לחפש באפליקציה את האלבום וללחוץ על Play. בינתיים הרמזור התחלף לירוק וכבר התחלתי לסוע כשהרגשתי שמשהו לא בסדר... ואז קלטתי: "הם משמיעים את זה הפוך!" הפעם לא לקחתי סיכון, עצרתי בצד וכיוונתי ל The girl with far away eyes (ההתחלה של צד 2) המוזיקה העצלה של השיר שטפה אותי ונשפכה לשיר הבא respectable  שכבר מעלה את האדרנלין וכך הלאה עד ל Shattered שמהווה איזה שהוא שיא של קצב והתרסה. אחר כך המכשיר השתתק והבנתי שהוא חושב שזהו, נגמר. לא ידידי, יש עוד.  שוב עצרתי בצד ולחצתי על Miss you המופלא – למעשה הרגע הזה של שקט בין Shattered לMiss you היה ממש במקום. משם המוזיקה המשיכה לגלוש עד לסוף הבלתי נמנע של יאוש ומחאה ב Lies. כיביתי את המכשיר לפני שיטעה ויחזור להתחלה של צד ב' שוב.


יום שני, 2 בינואר 2017

נחל צאלים

נחל צאלים, במדבר יהודה
אני עומד מעל הגדה
מתחתי הערוץ, רחב ועמוק
בצד השני מתרומם לו מצוק
שמים בהירים, מעל אין ענן
שמש צובעת את המצוק החום בלבן
ובתוך הלבן נקודות של שחור
זוג עורבים מרחף – לפנים, לאחר
ועוד זוג ועוד, זה מפה זה משם
מדוע בזוגות עפים הם כולם?
ואז זוג אחד מהמצוק מתרחק
והנה הם נפרדים, כמו חדלו לשחק
אבל אז הם פונים פתאום לאחור
ושוב הם קרבים – כמו החליטו לחזור
עוד רגע נוסף אני מתבלבל
ואז קולט – זה עורב וזה צל
כל עורב טס מעל – בודד במסלולו
ומתחת אליו – טס גם צילו
והמצוק משמש כמסך לסרט
עת ייקרבו – הם זוג, עת ירחקו - פרט.
שעה ארוכה עוד הבטתי מוקסם
עד שחברי קראו לי לראות את הים