חפש בבלוג זה

יום חמישי, 20 בינואר 2022

לתפוס טרמפ

 פעם, לפני הרבה זמן, כשהייתי חייל ואחר כך סטודנט, היינו נוסעים בטרמפים. הייתי נעמד בצומת הקרוב, מושיט את היד ומחכה לנהג הנחמד שיעצור. תמיד מישהו היה עוצר. "נפגש בטרמפיאדה של פרויד", היינו אומרים, כי דרך פרויד - יכולת להגיע לכביש החוף בעשר דקות במקום לנסוע שעה או יותר באוטובוס לתחנה המרכזית. אם היה לך מזל, הטרמפ שלך גם היה לוקח אותך עד תל אביב, או לפחות עד נתניה. אם לא - גם עד שפרינצק זה מספיק, כי שם היתה תחנה ש 901 עוצר בה כל עשר דקות.

במקרים הבודדים שהייתי מצליח לשנורר את החיפושית המשפחתית (יד ראשונה, מודל 1968), הייתי כמובן מקפיד לעצור ולאסוף כמה שיותר טרמפיסטים בדרך. "תעביר את זה הלאה".

כמה שנים מאוחר יותר, ההרגל הזה נפסק. מאז שהיה לי אוטו משלי - כבר נסעתי הרבה פחות בטרמפים וגם נדמה היה שהמדינה השתנתה: פחות קיבוץ ויותר אמריקה. אולי זה גם השלב בחיים. להכניס אדם זר לאוטו כשאתה בבילוי רומנטי עם זוגתך, או בטיול משפחתי עם הילדים, משנה את כל הדינמיקה. אז כבר פחות עצרתי לאנשים, רק לפעמים כשנסעתי לבד או במקומות כמו רמת הגולן, שברור שאין דרך אחרת להגיע.

נזכרתי בזה, כי אתמול, כשדהרתי במעלה ההר בפרויד, ראיתי מכונית תקועה בצד עם אורות מהבהבים ולידה אדם שהושיט את ידו לתפוס טרמפ. כשחלפתי על פניו, האינסטינקט לעצור התעורר, אבל עד שהתחבר למרכזים המוטוריים שבמוח, כבר הייתי הרחק קדימה ממנו. 

"אי אפשר היה לעצור בבטחה". 

"אין לי זמן, גם ככה אני מאחר".

"למה הוא לא הולך ברגל? כולה הרבע האחרון של פרויד, אפשר לעשות את זה ברגל".

"מה, אין לו פלאפון? - שיזמין מונית".

 "איזה בן אדם מוזר".

נסיונות שווא להתמודד עם מצפוני שייסר אותי. למה אני דווקא בסדר. למה הוא - לא בסדר. תמיד אותו הסיפור.

"הֵי, אנחנו באמצע גל של קורונה - אתה משוגע להכניס אדם זר לאוטו שלך?" הצליח הסנגור לשלוף משהו מקורי.

"כן, הקורונה זה אחלה תירוץ להפוך את כולנו לסוציומטים", השיב לו המצפון.


יום חמישי, 13 בינואר 2022

סיפורים במונו


אי שם בימי הסגר של 2020 גילינו את "סיפורים במונו" הסדרה הקסומה של יואב קוטנר בחסות בית אבי-חי על הזמר העברי. אריק איינשטיין, תיסלם, רחל שפירא, כוורת, כל מי שהיה הפסקול של חיינו. והכל מלווה בשירים הנפלאים של היוצרים האהובים ובהסברים מאירי עיניים ואנקדוטות אישיות, שהרי הוא, יואב קוטנר הרבה פעמים היה שם וראיין את ו… 

כשנגמר הסגר ושוב אפשר היה לראות את הדברים עצמם ולצאת מהבית, הפסקנו את מרבית פעילות ה"זום" שלנו, אבל בסדרה הזו המשכנו לצפות - כי היא היתה כל כך טובה, כי היא סגרה לי "חורים" בהיסטוריה של המוזיקה שאני כל כך אוהב. כי היא היתה מעניינת ויפה. גם כי היא עוררה זיכרונות מתוקים.

עד שברגע מסוים - לא יכולתי יותר. אולי זה היה הראיון שנתן שלמה ארצי הצעיר כשהיה בערך בגיל של בתי הצעירה וגם נראה צעיר ממנה - ממש כמו ילד קטן וכבר אז דיבר כשלמה ארצי. אולי זה הקליפ של "כוורת" הילדים הצעירים המקפצים האלה שרק השתחררו מהצבא. פתאום קלטתי את הזמן שעבר ופתאום הרגשתי את עצמי כה זקן - כי הייתי שם, או כי לא הייתי שם אבל אני יודע במה מדובר, או כי אני זוכר את עצמי כילד בן עשר, על המיטה של הורי - ער לבדי כי ההורים הלכו לבקר חברים ואחותי כבר נרדמה (השניה עוד לא נולדה אז) והשיר ההוא התנגן אז ברדיו וכבר אז ידעתי כמה שהוא יפה. איזה שנה זה היה?

יש לי יכולת להיכנס לעבר ולשקוע בו ולפרק זמן לא מוגדר אני כאילו חי בו. כמה זמן היית מחוץ לזמן? אי אפשר לענות על השאלה הזו. לפעמים הטיול הזה בסמטאות הזיכרון (that trip down memory lane) טוב לי. לפעמים לא. לאחרונה הרבה פעמים לא. אני יודע שהעולם לא התחיל לפני שנתיים עם Chin Chin של נוגה ארז ו Echo, אבל לפעמים עושה לי טוב להאמין בכך. להשלות את עצמי שהכל עוד חדש וטרי. ואולי זו לא אשליה? הרי מסתובבים שם בעולם אנשים, נערים, ילדים, תינוקות שבשבילם העולם באמת עכשיו עדיין חדש וטרי.

גם אני רוצה. מה יש? אולי גם בשבילי הוא יכול להיות חדש וטרי? אם רק אאמין בכך ואסתכל קדימה, רק קדימה...

אז תסלחו לי אם לפעמים אני מעדיף להשיל מעלי את משא העבר ולרגע אפילו לזרוק לכל רוח את כל היופי והקסם שהיה שם ושעדיין נגיש לי, אבל תמיד עם מחיר - מחיר הזיכרון, מחיר שהיום, באמת רק היום - אני לא רוצה לשלם.

תתחדשו.